Cosmo Academy leidt jongeren op voor banen van de toekomst in de hospitality branche

Door: 15-3-2018

Categorieën
:
Nieuws,

 

Vraag naar mbo professionals in hospitality neemt alleen maar toe

“Je leest vaak dat er veel banen verdwijnen door digitalisering en automatisering, maar onze studenten zijn gewilder dan ooit en dat is niet voor niets”, zegt Yvonne Verhoeven, directeur van Cosmo. “Je kunt zeggen dat wij ze op de Cosmo Academy opleiden voor banen van de toekomst.” Cosmo is een gerenommeerde opleider van professionals in de hospitality en entertainment sector met vier mbo Cosmo Academy’s in het land. Daarnaast is Cosmo aanbieder van entertainmentprogramma’s en medewerkers op vakantieparken en resorts in Nederland en Spanje. “Bedrijven zijn op zoek naar communicatief vaardige medewerkers die hun gasten en bezoekers een unieke en onvergetelijke ervaring kunnen bieden en dat is precies waarvoor onze studenten worden opgeleid. In een wereld waar steeds meer is geautomatiseerd en online gebeurt, maakt contact met een mens juist het verschil.”

Rechtstreeks in contact met de gast
Er is nu al een tekort aan medewerkers in de hospitality sector en die neemt de komende jaren alleen maar toe, blijkt uit een rapport van OIS (Onderzoek Informatie Statistiek, gemeente Amsterdam). Vooral in de operationele functies zal de vraag groeien, zo valt te lezen. “En dat zijn precies de functies waar wij jonge mensen voor opleiden”, zegt Verhoeven. “Je ziet dat mbo’ers de medewerkers zijn die rechtstreeks in contact staan met de gast. Zij werken daar waar het gebeurt. Ze maken het verschil in de ervaring en beleving die iemand heeft als hij op een evenement, festival, vakantiepark, attractiepark of resort is.”

Cosmo Academy’s in Haarlem, Heerenveen, Weert en Den Bosch
“Studenten die bij ons aan de opleiding beginnen zijn vaak degenen die weten hoe je de sfeer in de groep goed houdt, ervan houden op een podium te staan, die een gevoel hebben hoe ze het mensen naar de zin kunnen maken en van organiseren houden”, weet Verhoeven na bijna 10 jaar ervaring als opleider. “Bij ons leren ze hoe ze dit op een professionele manier kunnen doen. Hoe ze op verschillende type gasten en situaties kunnen inspelen. Ze leren dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen en dat zij juist zelf het verschil maken in situaties. Eigenlijk kun je zeggen dat hun loopbaan in de hospitality branche op de eerste dag van hun opleiding begint.” Ze leren op de Academy’s die staan in Heerenveen, Haarlem, Weert en Den Bosch, onder meer ook een business plan opstellen, talen spreken, in het openbaar spreken, in een team opereren, verkopen en leidinggeven aan een groep.

Nadruk op de praktijk
De nadruk ligt op de praktijk, want dan pas gaan studenten begrijpen waarom ze die theorie ook nodig hebben. “Je kunt nog zoveel Engelse les krijgen, maar als je tijdens je stage elke dag Engels moet spreken pik je het gewoon sneller op”, stelt Verhoeven. In totaal lopen de studenten dan ook twee keer stage, in totaal zo’n negen maanden. De eerste stage in Nederland of België en voor de tweede verhuizen ze naar een plaats ergens aan de Middellandse Zee (Mallorca, Ibiza, Menorca bijvoorbeeld), waar Verhoeven meer dan twintig jaar geleden zelf ooit Cosmo begon nadat zij haar mbo toerisme had afgerond. “Daar hebben ze natuurlijk de tijd van hun leven en komen ze terug met een vracht aan vrienden uit allerlei landen. Tijdens hun stages begeleiden wij ze trouwens intensief, ter plaatse, zodat hun ontwikkeling gewoon verder gaat.”

Gedrag wordt steeds belangrijker
Verhoeven stelt vast dat harde kennis en vaardigheden in de hospitality en entertainment branche natuurlijk belangrijk blijven, maar gedrag en houding zijn ook doorslaggevend. Dit wordt ook bevestigd in het eerder genoemde OIS onderzoek. “Daarom vinden wij persoonlijke ontwikkeling ook het belangrijkst tijdens onze opleiding”, zegt ze. “Onze studenten krijgen een persoonlijke coach die hen intensief begeleidt. Dat klinkt alsof ze het in hun eentje niet zouden kunnen redden, maar het omgekeerde is het geval. Het hele idee is juist om hen te laten zien waar ze goed in zijn, waar zij om worden gewaardeerd, hun zelfvertrouwen optimaal te laten groeien. We creëren een veilige omgeving waarin ze echt helemaal zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen en groeien. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat je op die manier dingen kunt leren die je daarvoor nooit voor mogelijk hield.”

Veel meer meters maken dan leeftijdgenoten
“Docenten zijn er voor de studenten, helemaal voor hen. Mede daardoor worden we al sinds 2011 jaarlijks door de mbo keuzegids uitgeroepen tot nummer 1 mbo top opleiding. Er komt niemand van onze opleiding af zonder dat hij weet dat hij ergens heel goed in is. Ze maken zo heel veel meters in de jaren dat ze bij ons zijn, meer meters dan hun leeftijdsgenoten durf ik te zeggen.” Cosmo bemiddelt kandidaten en studenten ook naar (bij)banen in de hospitality en entertainment branche, in Nederland, België en Spanje. Verhoeven: “Zo kunnen studenten al tijdens hun studie relevante werkervaring opdoen en als ze afgestudeerd zijn bemiddelen we ze met een gerust hart naar een baan van hun dromen.”

Aan banen geen gebrek
“Soms fronsen ouders hun wenkbrauwen als hun kind aangeeft naar de Cosmo Academy te willen”, weet Verhoeven. “’Is er wel werk? Word je opgeleid tot clown? Kun je dat wel de rest van je leven doen?’, zijn vragen die ouders zich stellen”, zo weet Verhoeven. “Ook al hebben onze studenten erg veel lol tijdens hun opleiding, lopen ze stage op plaatsen waar mensen in hun vrije tijd plezier hebben, het worden echte professionals in hun vak. En met dat wat ze bij ons leren kunnen ze overal aan het werk, niet alleen in de entertainment en hospitality sector. Maar overal waar contact met gasten en klanten belangrijk is. Daar maken onze studenten het verschil.”